Auktionsexperten Peder Lamm berättar hur du ska tänka för att maximera din auktionsförsäljning.

Auktionsexperten: Så lyckas du med försäljningen

De senaste åren har online-auktionerna vänt upp och ner på hela auktionsvärlden. Auktionsexperten Peder Lamm berättar hur du ska tänka för att få det bästa priset när du säljer i en digital auktionsvärld.

Har du något att sälja? Gör en värdering! 

”Auktioner har gått från att vara ett särintresse till att bli en folkrörelse.”
Under de senaste fem till tio åren har auktionsexperten Peder Lamm sett en monumental förändring av auktionsvärlden. Budgivningen, som tidigare skedde i anrika auktionshus och på gårdar runt om i landet, sker idag nästan enbart på nätet vilket förändrat själva grundförutsättningarna för auktionerna.

– För bara 20 år sedan så spelade det väldigt stor roll vilket auktionshus du valde för vilken vara, man fick fundera på var marknaden fanns på ett annat sätt. Idag har förutsättningarna förändrats så mycket att det viktigaste egentligen är att välja ett auktionshus som når en så stor köpargrupp som möjligt. Själva auktionshuset kan ligga på en åker utanför Katrineholm men ändå nå en köpare i Wien så länge man har en så pass effektiv digital plattform att man når tillräckligt många köpare. Det är nyckeln idag för att driva auktioner, förklarar Peder Lamm.

Att det blivit så enkelt att nå potentiella köpare via nätet har fått vissa att försöka sälja sina föremål själva. Peder Lamm tror dock inte att auktionshusens roll är hotad av ”gör-det-självare”. När det gäller antikviteter och konst kommer nämligen auktionshusens expertis alltid vara eftertraktad, som en garanti för att de man köper är äkta.

– Det är egentligen samma sak med en bil. Om du lägger upp en annons där det står ”Volvo 740” och inget mer, då vill man ju veta hur långt den gått, om den är omlackad och om någon har fipplat med mätarställningen.

Har du något att sälja? Hitta ditt närmsta auktionshus här.

Högre förtroende ger högre slutpris

Att sälja via ett auktionshus är enligt Peder Lamm därför det enklaste sättet att skapa förtroende hos köparna och därmed generera det högsta priset. På grund av det stora inflödet av nya auktionsintresserade tror han dessutom att behovet av expertis bara kommer att öka. Anledningen till detta är att de uppstått mängder av nya samlarområden, där det behovs nya experter som kan garantera äkthet och göra värderingar.

Ett tydligt exempel på en sådan kategori är, enligt Peder Lamm, vintagekläder och framförallt damaccessoarer. 

– Det är ett ganska nytt samlarområde och det är ett jättesvårt område eftersom det görs kopior som är så otroligt bra, exempelvis av Louis Vuitton-väskor. Så om inte en expert verifierat den så är väskan ett värdelöst föremål. Jag skulle aldrig våga köpa en sådan sak på nätet utan verifiering, för det är 99 procents risk att man blir lurad.

Ett annat typexempel är herrklockor, som blivit populära samlarobjekt på senare år. Dessa kan idag vara värda stora summor förutsatt att de är äkta och att urverket bara innehåller originaldelar något som bara en urmakare kan avgöra.

Har du något värdefullt på vinden? Kontakta ditt lokala auktionshus för en gratis värdering.

Viktigt med service

På grund av detta tycker Peder Lamm därför att auktionshusens roll är minst lika viktig när det gäller online-auktioner. Som säljare finns det nämligen en stor fördel i att kunna lämna in sina föremål till ett lokalt auktionshus, som värderar objektet för att sedan sälja det digitalt till en internationell målgrupp. Dessutom bistår auktionshusen med mycket annan service som gratis värderingar, hämtning och katalogisering. Saker som underlättar för säljaren.

– Det finns många andra saker som ett auktionshus gör som man inte tänker på. Det är väldigt mycket värderingar som aldrig blir försäljningar när det är dödsbon eller skilsmässor, det är också en service som auktionshusen står för.

Presenteras av

 

LÄMNA IN LOKALT - SÄLJ GLOBALT
Varför sälja hos Auctionet.com?


Enkelt

Vi kommer hem till dig och värderar och kan ofta ta med föremålen direkt

Tryggt

Dina föremål värderas av experter så du vet att du får rätt betalt

Bra betalt

Dina föremål säljs på Auctionet.com, Sveriges största sajt för auktioner

Hitta ditt närmsta auktionshus här.

Gör en värdering

Har du något att sälja?

Bli kontaktad för en kostnadsfri värdering.