Auktionsvärlden är full av historier om folk som snubblat över fantastiska dyrgripar.

Chocken: Hittade en förmögenhet när de städade

Ett Fabergéägg på en loppis och en vas värd en halv miljard som hittades i ett dödsbo. Det verkar finnas bortglömda antikvitetsskatter lite överallt och den som har tur kan göra sig en förmögenhet. Här är tre otroliga fyndhistorier där upptäckaren gjort sig en rejäl hacka.

Har du något att sälja? Gör en värdering! 

Vas värd en halv miljard

Den kanske mest fantastiska fyndhistorien handlar om en kinesisk vas som upptäcktes av en mamma och hennes son i England 2010. De två upptäckte vasen när de städade ut mammans  brors hem i London efter hans död. Själva hade de ingen aning om vasen var värd något eller om det bara var en billig souvenir, men tursamt nog så valde de att få vasen värderad på ett auktionshus.

Det visade sig att den 40-centimeter höga vasen var tillverkad i Kina under Qianlong-dynastin. Experterna, som daterade vasen till 1740-talet, slog även fast att den antagligen tillverkats för det kejserliga hovet. Till mammans och sonens förvåning värderades vasen därför till minst 800 000 pund – vilket motsvarade 8,7 miljoner svenska kronor.

Men den otroliga historien tar inte slut där. Tack vare flera budgivare från Kina så steg priset på vasen kraftigt under auktionen och landade slutligen på 51miljoner pund motsvarande 561 miljoner kronor. För mamman och sonen var chocken total och den brittiska tidningen Daily Mail rapporterade att mamman tvingades lämna auktionslokalen efter att hon nästan svimmat. 

Har du några dyrgripar på vinden? Kontakta ditt lokala auktionshus för en gratis värdering. 

Ett ovärderligt ägg
Mellan 1885 och 1917 tillverkade juveleraren Peter Carl Fabergé 57 juvelklädda guldägg till den ryska tsarfamiljen. Äggen anses ofta vara bland världens finaste juvelerararbeten och säljs för enorma summor vid de få tillfällen då de kommer ut till försäljning. 

Med tanke på detta så är ett äkta Fabergéägg nog det sista man kan tänka sig se på en loppis. Det var dock precis vad som hände en man i USA 2014. Mannen såg det gyllene ägget på en antikloppis och baserat på värdet av guldet och ädelstenarna så köpte hand det för den respektabla summan 82 000 kronor. Efter att inte lyckats sälja ägget vidare så valde mannen dock att ta det till en expert. Resultatet: en värdering på 209 miljoner kronor.

Norrköpingsbon fyndade på vinden
Även i Sverige gör folk otroliga fynd där man minst kan ana det. Ett exempel är en man från Norrköping som förra året beslutade sig för att göra en vårstädning på vinden. Bland föremålen som han beslutade att lämna in till ett auktionshus fanns en kinesisk penselvas av bambu som han köpt på loppis en tid innan.

Även om mannen hoppades att vasen skulle vara värd något kunde han knappast tro att slutpriset skulle sluta på 230 000 kronor – detta efter att flera internationella budgivare givit sig in budgivningen. Enligt Tom Österman som är expert på auktionssajten Auctionet, där auktionen skedde, är historien om mannen från Norrköping ett tydligt exempel på att det fortfarande finns bortglömda skatter att hitta.

– Folk tror att nu kan man inte fynda på loppis längre för det finns inte föremål. Men den här historien visar att det finns det visst, säger han. 

Har du något att sälja? Kontakta ditt lokala auktionshus direkt.

Presenteras av

LÄMNA IN LOKALT - SÄLJ GLOBALT
Varför sälja hos Auctionet.com?


Enkelt

Vi kommer hem till dig och värderar och kan ofta ta med föremålen direkt

Tryggt

Dina föremål värderas av experter så du vet att du får rätt betalt

Bra betalt

Dina föremål säljs på Auctionet.com, Sveriges största sajt för auktioner

Hitta ditt närmsta auktionshus här.

Gör en värdering

Har du något att sälja?

Bli kontaktad för en kostnadsfri värdering.

Tom Österman på Auctionet.com.