Sportnålar, Star Wars-lesaker och tv-spel, det är några av sakerna som auktionsexperten David Brolin säger kan vara värt att hämta ner från vinden.

Auktionsexperten: Här är sakerna du ska leta efter på vinden

Trenderna inom auktionsbranschen går allt snabbare och saker som inte haft något större värde kan, på kort tid, bli eftertraktade samlarobjekt. Auktionsexperten David Brolin tipsar om några saker du borde leta efter på vinden.

– Tidigare var det så inom auktionsbranschen att det tog ganska lång tid innan saker ändrade sig i pris, både uppåt och nedåt, men nu för tiden går det mycket snabbare. Det kan svänga på bara någon månad, säger auktionsexperten David Brolin på Auctionet.

Som ett exempel nämner han Liljan-ljusstakar från det numera nedlagda företaget Ystad Metall. Dessa ljusstakar såldes länge för mellan 300-500 kronor på auktion men efter att ett par dykt upp i serien Mad Men sköt intresset i höjden och helt plötsligt såldes ljusstakarna för 1500 kronor.

– Det kan vara sådana små grejer som får trender att vända och det gjorde de inte riktigt förut, berättar David.

Har du något att sälja? Gör en värdering! 

Eftersom trenderna skiftar så fort har det också blivit svårare för den som inte är insatt i auktionsvärlden att veta vad som faktiskt går att sälja. Ett exempel på sådana föremål är mässingslampor från 60- och 70-talen som för några år sedan plötsligt blev väldigt populära. På senare år har även möbler från 80-talet, exempelvis mässingsbord, börjat öka i pris. Ytterligare ett exempel på föremål som många har på vinden, utan att veta att de fått ett allt högre värde i samlarkretsar, är leksaker.

– Tidigare har det mest varit äldre leksaker, gamla Steiff-nallar och Märklintåg och sådant. Men nu är det också högintressant med leksaker från 70- och 80-talen. Framförallt är det Star Wars-leksaker, det finns Star Wars-grejer som kan kosta fler hundra tusen om de finns i sina originalförpackningar. Men även saker som Transformers eller GI-Joe-leksaker kan vara intressanta, säga han.

På samma tema lyfter David även fram äldre tv-spel från 80- och 90-talen. Dessa har på senare år blivit eftertraktade samlarobjekt, som i bästa fall kan inbringa flera tusen kronor på auktion.

Har du något att sälja? Kontakta ditt lokala auktionshus för en gratis värdering. 

Fråga experter

Ett annat tips från David Brolin är att kolla igenom gamla souvenirer som släktingar tagit med sig från resor. Det som under tidigt 1900-tal sågs som en enkla turistsouvenirer kan nämligen idag vara sällsynta och eftertraktade antikviteter. Detsamma gäller faktiskt även morfars gamla idrottspriser. Både gamla priser och klubbmärken, som ofta är samlade på sköldar, kan enligt David Brolin ha ett ganska stort värde som samlarobjekt.

– Klubbmärken kan kosta allt från någon krona upp till 500 kronor stycket. Så har man en hel sköld med kanske 100 stycken på så så blir det lite pengar.

Eftersom det är så svårt att veta vad som är värt något så är David Brolins tips att alltid låta experter kolla på föremålen innan men skänker bort eller slänger. David berättar själv att han stoppat många människor som varit på väg till tippen med föremål som plötsligt blivit eftersökta i samlarkretsar.

– De flesta auktionsfirmor erbjuder ju gratis värdering och jag skulle absolut rekommendera att man alltid tar det till ett auktionshus för att låta de titta igenom.

Har du några dyrgripar på vinden? Kontakta ditt lokala auktionshus för en gratis värdering. 

Presenteras av

LÄMNA IN LOKALT - SÄLJ GLOBALT
Varför sälja hos Auctionet.com?


Enkelt

Vi kommer hem till dig och värderar och kan ofta ta med föremålen direkt

Tryggt

Dina föremål värderas av experter så du vet att du får rätt betalt

Bra betalt

Dina föremål säljs på Auctionet.com, Sveriges största sajt för auktioner

Hitta ditt närmsta auktionshus här.

Gör en värdering

Har du något att sälja?

Bli kontaktad för en kostnadsfri värdering.

David Brolin, auktionsexpert på Auctionet.se