Auctionets försäljningschef berättar om hur ett auktionshus kan hjälpa dig med allt det praktiska kring ett dödsbo.

Mitt i sorgen – så hanterar du dödsboet

Att hantera ett dödsbo upplevs ofta som ett jobbigt ansvar i en redan tuff period i livet. För att underlätta vänder sig därför många till ett auktionshus, som både ser till att du får rätt betalt och dessutom hjälper dig att lösa allt det praktiska.

För den som förlorar en närstående är det inte bara sorgen och saknaden som måste hanteras. Mitt i sorgearbete finns det också praktiska frågor som ska lösas kring dödsboet; vilka saker ska säljas, vilka ska behållas och i så fall av vem? Att lösa de här frågorna är inte bara ansträngande utan kan i värsta fall ge upphov till konflikter. Just därför kan det vara till stor hjälp att plocka in en expert som kan både värdera föremålen och hjälpa till att sälja dem.

Enligt Tom Österman, Intendent och försäljningschef auctionet.com, är det just enkelheten som gör att många vänder sig till ett auktionshus för att få ett dödsbo värderat. Auktionshusen erbjuder nämligen inte bara gratis värdering av föremålen, de sköter dessutom hela försäljningen och kan ofta även hjälpa till att ordna med städning och bortforsling av det som inte går att sälja.

– Smidigheten och enkelheten är jätteviktig, för det tar tid att sortera och framförallt när det finns känslor inblandat. Men för någon som inte har samma känsla för föremålets affektionsvärde så är det mycket enklare, förklarar han.

Få hjälp med dödsboet, kontakta ditt lokala auktionshus.

En annan anledning till att ta hjälp av ett auktionshus är såklart deras expertis. För en vanlig lekman är det nämligen svårt att veta vad som är värdefullt och inte. Tom Österman illustrerar detta med en historia om en expert på ett svenska auktionshus som skulle göra ett hembesök i ett dödsbo. När experten kom dit hade de anhöriga redan sorterat bort enklare och trasiga föremål som skulle slängas. Vis av erfarenhet gick experten direkt till sakerna som skulle slängas och hittade där en liten vit kinesisk skål som, trots att den hade en liten spricka, senare såldes för 800 000 kronor på auktion.

– De hade läst i någon tidningsartikel att trasiga kinesiska vaser inte var värda någonting. Det är korrekt i 99 procent av fallen men i just det här fallet var föremålet så ovanligt att den var värd så mycket ändå trots sprickan. Så det bästa man kan göra är att släppa in ett auktionshus först av allt, värderingsmännen är som blodhundar och nosar upp allting som har ett värde, berättar Tom Österman.

Att se skillnad på dyrgripar och bråte är alltså inte så enkelt och inte heller att hålla koll på vilka saker som är trendiga bland samlare just för stunden. Enligt Tom Österman finns det därför en risk för att göra dåliga affärer om man exempelvis säljer föräldrarnas gamla lampor via en annons till fast pris, utan att veta att de blivit jättepopulära. Samma risk löper man om man säljer hela dödsboet till en uppköpare utan att riktigt vet vad man har.

Därför menar Tom Österman att det alltid är bättre att först vända sig till ett seriöst auktionshus eftersom de delar samma mål som säljaren: nämligen att få det högsta möjliga slutpriset. Dessutom tror han att detta ofta kan hjälpa till att undvika konflikter inom familjer, eftersom det är enklare att dela rättvist på pengarna efter en försäljning än på föremål.

Har du något att sälja? Gör en värdering.

Presenteras av

LÄMNA IN LOKALT - SÄLJ GLOBALT
Varför sälja hos Auctionet.com?


Enkelt

Vi kommer hem till dig och värderar och kan ofta ta med föremålen direkt

Tryggt

Dina föremål värderas av experter så du vet att du får rätt betalt

Bra betalt

Dina föremål säljs på Auctionet.com, Sveriges största sajt för auktioner

Hitta ditt närmsta auktionshus här.

Gör en värdering

Har du något att sälja?

Bli kontaktad för en kostnadsfri värdering.

Tom Österman, försäljningschef på Auctionet.